werktuigbouwkunde_tuinbouw1
werktuigbouwkunde_tuinbouw2
werktuigbouwkunde_tuinbouw3
werktuigbouwkunde_tuinbouw4

Tuinbouw automatisering

Frans van Zaal Totaal Techniek B.V. is ooit begonnen met verwarming in de tuinbouw en utiliteitsbouw. Maar in de 40 jaar dat het inmiddels bestaat is het uitgegroeid tot een dynamisch bedrijf dat technische producten in alle soorten en maten voor de tuinbouw ontwikkelt, produceert en wereldwijd installeert. Er werken ruim 100 mensen en de omzet is 30 miljoen euro per jaar.

Stefan Streefkerk, 3de klas leerling werktuigbouwkunde, heeft stage gelopen bij Frans van Zaal Totaal Techniek B.V. Hij was werkzaam op de afdeling intern transport, de afdeling die al het interne transport in de tuinbouw regelt.

Stefan heeft in zijn stageperiode de meeste tijd doorgebracht in de aluminium hal. In deze hal worden rolcontainers gemaakt waarin de planten worden verreden door de kassen.

Bij Frans van Zaal Totaal Techniek B.V. worden regelmatig nieuwe innovaties bedacht en ontworpen. Voordat ze in productie gaan, moeten ze eerst uitvoerig worden getest.

Stefan kreeg de opdracht een duurzaam systeem te bedenken en te testen voor rolcontainers die kunnen worden ondergedompeld in water. Probleem is dat de standaardlagers die gebruikt worden voor de normale rolcontainers (van staal en vetgesmeerd) niet bestand zijn tegen onderdompeling. Ze worden stroef en gaan roesten. Voor Stefan een prachtige uitdaging en een mooie praktijkopdracht.

Video kas zonder gas

Video rozen oogsten

Video rozen planten